A térdfájdalom kezelése

Térdproblémák tünetei

8. Gerincproblémák (lumbágó, porckorongsérv stb.) gyógyítása egyetlen tornagyakorlattal

Szöveg: Olosz József Frissítve: Ne szépítsük: a térd igazi mumusa a futóknak. Már csak azért is, mert a futókat folyton a térdproblémákkal riogatják, nem csoda hát, hogy kiemelt figyelmet fordítunk rá.

térdproblémák tünetei

Olosz József manuálterapeuta-gyógytornász azt mondja, hogy ha  egy futó térdfájdalomról számol be, akkor a fájdalom helyéből, jellegéből és viselkedéséből következtetni lehet a probléma súlyosságára és a szóba jöhető kezelési lehetőségre. Szakértőnk most a két leggyakoribb térdsérülést, a futótérdet, azaz az iliotibialis IT szalag szindrómát angolul: iliotibial band syndrome; a továbbiakban: ITBS és a patellofemorális — térdkalács körüli — fájdalom szindrómát térdproblémák tünetei patellofemoral pain syndrome; a továbbiakban: PFPS mutatja be kicsit részletesebben.

  • Az ízületek ízületi gyulladásának kezelése 3 fokkal
  • Mutatóujj fájdalma a phalanx ízületén

Mi a szindróma? A szindróma syndroma, térdproblémák tünetei eredetű szó az orvosi nyelvben tünetcsoportot, vagy tünetegyüttest jelent, azaz olyan szimptómák együttesét, amelyek önmagukban nem mindig jellemző tünetei egy-egy betegségnek. Mindkettő a futóknál, a triatlonosoknál és a túrázóknál gyakori, de nyilván az összes létező térdfájdalmat nem lehet e két problémakörbe besorolni. Az alábbiakban ennek a két szindrómának jellegzetességeit, viselkedését mutatom be, de az említettek mellett számos más oka lehet egy térdfájdalomnak, mint például: artrózis, meniscus sérülés, tendinitis, tendinopathia, idegi érintettség és még sorolhatnánk.

EXTRA AJÁNLÓ

A futás valóban árt a gerincnek? ITBS: A fájdalom általában a térd külső oldalára lokalizál. Az iliotibiális szalag egy megvastagodott ínszerű fascia a térd külső oldalán.

ízületi eukaliptusz kenőcs

Az ITBS esetében mind maga a szalag, mind az alatta térdproblémák tünetei képletek irritációjáról beszélünk. PFPS: A fájdalom a térd elülső részén, a térdkalács körül vagy alatta jelentkezik leggyakrabban. Feltételezhetőleg a térdkalács patella irritációja felel a fájdalomért.

Amit a leggyakoribb futókat érintő térdsérülésekről tudni érdemes

Gyakori kerékpárosok körében, vagy azoknál, akik sokat ülnek, illetve serdülőkorban. Nincsenek bizonyítékok az ITBS és PFPS valódi kiváltó okaira, de az biztos, hogy az előbb említett okok nincsenek összefüggésben a két szindróma kialakulásával.

Ha a futólábaink beszélni tudnának Az egyetlen dolog, amit biztosan tudunk, hogy mindkét sérülés összefüggésbe hozható a terhelés mennyiségével, és mindkettő nagyobb valószínűséggel érinti a tapasztalatlanabb futókat.

Érdekes különbség az, hogy a lassabb tempó valójában kockázati tényező az ITBS esetében, viszont valószínűleg nem rizikótényezője a térdkalács körüli patellofemoralis fájdalomnak.

Amit mindenképp tarts észben! Óvakodj a krónikus fájdalom kialakulásától.

Elülső keresztszalag-sérülések

Ne feledd: a fájdalom az agy jelzése, hogy a test veszélyben van. Mivel a fent említett két probléma mechanizmusát nem ismerjük pontosan, így a terápiájukat tekintve sincs tökéletes protokoll.

térdproblémák tünetei

Néha már a terhelés csökkentésével vagy pár erősítő, nyújtó gyakorlat beiktatásával orvosolható a legtöbb probléma. Ha viszont visszatérő a sérülés, akkor krónikussá válik a fájdalom, innen visszafordítani a bajt már nagyobb feladat.

A téma rendkívül szerteágazó, így az alábbiakban a legfontosabbakat igyekszem összefoglalni, a térdproblémák tünetei igénye nélkül.

A tapasztalat az mutatja, hogy a témánkul szolgáló két szindróma hátterében gyakran egy korábbi sérülés, műtét vagy baleset áll.

Térdfájdalom kezelés akupunktúrával

Az első és legfontosabb lépés, hogy egy szakember differenciálja a problémát más kórképektől, hiszen például a csípőízület vagy a fascia is tud a térdbe sugározni. Okozhat ülőideg-gyulladást térdízület kenőcsbursitis futás? Nagyban különböznek a későbbi kilátásaink, ha az elején megtesszük a megfelelő lépéseket. Ide tartozik a terhelés csökkentése vagy módosítása, szükség esetén az edzések ideiglenes szüneteltetése.

Ligament collaterale mediale sérülése

Mikor visszatérnénk futni, akkor lépésről-lépésre adagoljuk a terhelést, és figyeljük meg, hogy mi történik. Ha fájdalom formájában az agyunk ismét azt üzeni, hogy még mindig veszély van, akkor segítséget kell kérni. Ahogy fentebb is írtam: az a cél, hogy ne alakuljon át krónikus állapottá.

vörös kefe ízületi kezelés lábízületi gyulladás kezelésére szolgáló készítmények

Aki évek óta szenved az ITBS miatt, az ismeri azon szunnyadó képességét, hogy teljesen tünetmentessé képes válni, egészen addig, míg nem terheljük a következő futással, túrával a PFPS-re ez nem mindig érvényes. Krónikus esetben már nagyobb a kihívás. Több irányból kell keresgélni: az egyik irány a korábbi sérülések feltárása, vagy akár a biomechanikai eltérések összefüggésbe hozása, valamint a környezet és felszerelés megváltoztatása, felülvizsgálata stb.

Amennyiben ITBS-ed van, akkor nem érdemes hengerezni ezt a vastag kötőszöveti részt, mert érdemi javulást nem fogsz elérni ezzel a módszerrel.

A leggyakoribb térdsérülések

Viszont ha egészséges vagy, nem vagy sérült, és jól esik, akkor természetesen hengerezheted az IT szalag területét is. Jelenleg nem is tudnék más hasonló példát hozni. Mivel az ITBS-nél a 30 fokos térdhajlat a kritikus ez evidenciaígy egy gyorsabb tempónál, amikor hosszabbakat lépünk, elkerülve ezt a kritikus szögtartományt, nagy eséllyel a fájdalmat is sikerülhet elkerülni. PFPS probléma esetén nem muszáj pihenőt tartani és mellőzni az edzéseket.

Lehet edzeni, de a kulcs a terhelés megfelelő adagolásán van. Csökkentsd a távot és vegyél vissza egy kicsit a tempóból.